9 módja annak, hogy felkészítse gyermekét az iskolára

9

  1. Látogasson el az iskola tájékozódási szakaszába. Tudja meg, mikor tartanak orientációs foglalkozásokat az iskolájában, és szakítson időt a részvételre. Ez lehetővé teszi a tanárok számára, hogy megismerjék gyermekét. Ismerje meg az alapszabályokat, például azt, hogy hol játszhatnak a gyerekek, és melyik napon kell felvenniük a sportruhát. Ez felkészíti Önt és gyermekét arra, ami az iskolában történik.
  2. Szervezzenek közös tevékenységeket a leendő osztálytársakkal. Ha a gyerekek olyan gyerekekkel játszanak, akiket ismernek, az megkönnyítheti az iskola szociális szempontjaihoz való alkalmazkodást. Támogató kapcsolatok alakulhatnak ki más családokkal és gyermekekkel, amelyek hosszú távon sikeresek lehetnek.
  3. Figyelje gyermeke reakcióit az iskoláról szóló beszélgetésekre. Figyeljünk arra, hogyan reagál rájuk: lelkesedéssel, zavarodottsággal vagy szorongással. Válaszoljon a kérdéseire, de ne terhelje túl információkkal, hacsak nem tűnik nyugtalannak vagy érdektelennek. Legyen tisztában azzal, hogy a gyermekek nehezen tudnak hetekben és hónapokban gondolkodni a jövőbeli eseményekről. Kérjen segítséget, ha gyermeke szorongónak vagy túlterheltnek tűnik az iskolai felkészülés miatt.
  4. Bátorítsa a pozitív vagy megfelelő viselkedést. A gyerekeknek képesnek kell lenniük arra, hogy megtegyék, amit a tanár kér, kövessék a szabályokat, és megfelelően viselkedjenek a felnőttekkel és a többi gyerekkel. Az ilyen pozitív viselkedés ösztönzésének egyik leghatékonyabb módja a jutalmazás. Amikor gyermeke pozitívan viselkedik, dicsérje meg, pl. “jó, csak így tovább!”; mutasson szeretetet és pozitív érzelmeket, pl. mosolyt vagy ölelést; használjon kézzelfogható jutalmakat, pl. matricákat, csillagokat a táblázaton, különleges játékot anyuval vagy apuval.
  5. Állítson fel egy rutint, amely segít gyermekének elaludni és időben felébredni, hogy időben felkészüljön az iskolára. A megfelelő alvás létfontosságú az iskolában – ez elengedhetetlen a jó viselkedéshez és a koncentrációhoz. Az iskola első néhány napja szintén fárasztó lehet, ezért az alvási szokások kulcsfontosságúak, és ezeket már néhány héttel az iskola előtt el kell kezdeni.
  6. Tanítsa meg gyermekét arra, hogy vigyázzon a holmijára. A gyerekeknek vigyázniuk kell az iskolai dolgaikra. Segítsen gyermekének gyakorolni a hátizsák be- és kicsomagolását, amelyet az iskolában fog használni. Győződjön meg róla, hogy gyermeke táskája könnyen felismerhető másoktól. Tudja meg, milyen ételeket szeretnek enni az iskolai ebédhez (használjon olyan uzsonnásdobozt, amelyet könnyen ki lehet nyitni és be lehet zárni).
  7. Gyakorló játékok, ahol az embereknek fel kell emelniük a kezüket, hogy mondjanak valamit, és várniuk kell, hogy sorra kerüljenek. Segítsen gyermekének megérteni azt is, hogy nem mindenkinek van lehetősége minden alkalommal felszólalni az órán, még akkor sem, ha felemeli a kezét.
  8. Tanítsa meg gyermekeit az önnyugalomra. A gyermekeknek tudniuk kell, hogyan nyugtassák meg magukat, ha idegesek, és Ön nincs ott, hogy segítsen nekik. Használjon az életkornak megfelelő, megnyugtató tevékenységeket. Jó ötlet, ha megbeszéli gyermeke kedvenc nyugtató tevékenységét az új tanárral.
  9. Ösztönözze a finommotoros készségeket az akadémiai felkészülés előtt. Senki sem várja el, hogy gyermeke szép, kalligrafikus kézírással menjen iskolába. De a jó tollal és ceruzával való ismeretek már korán hasznosak. Vegyen online leckét, és minden nap szánjon egy kis időt arra, hogy rajzoljon az asztalnál, mielőtt gyermeke iskolába megy – megmutatva neki, hogyan kell helyesen tartani a tollat vagy ceruzát. A minőségi iskolai felkészülés érdekében írassa be gyermekét egy budapesti korrepetáló központ előkészítő tanfolyamára.

 

Megjegyzés hozzáadása

B69JuAG091

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.